Πατατοπιτάκια νηστίσιμα
Νηστίσιμα πατατοπιτάκια με ζύμη πορτοκαλάδας,απολαυστικά και υγιεινά για τις περιόδους νηστείας.Ποτέ δεν σταματάμε σε ένα.
Υλικα:
Για τη ζυμη:
2 ποτήρια πορτοκαλάδα
2 ποτήρια λάδι(ότι λάδι έχουμε)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (οσο πάρει)
Γέμιση:
7-8 πατάτες μέτριες βρασμένες (λιωμένες με το πιρούνι)
2-3 κρεμμύδια ξερά μέτρια
2 πράσα μεγάλα το άσπρο μέρος (ψιλοκομμένα)
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
μαϊντανό
πιπέρι κόκκινο
πιπέρι μαύρο
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι,
το ενα ποτήρι πορτοκαλάδα ενώ το άλλο το ζεσταίνουμε (σε ένα μπρίκι) να γίνει χλιαρό και το βάζουμε και αυτό στην λεκάνη..Ρίχνουμε τη μαγιά κ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι ή με ένα σύρμα.Τέλος βάζουμε στην λεκάνη το αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη ελαστική.Σκεπάζουμε την ζύμη μας και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Στην συνέχεια σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μαζί μέχρι να μαραθούν με λίγο ελαιόλαδο,έπειτα ρίχνουμε το μαϊντανό,το πιπέρι κοκκινο-πιπέρι μαύρο,αλάτι και τις λιωμένες πατάτες(όχι τέλειος λιωμένες να έχουν και κομματάκια πατάτας).Κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.Αφού η ζύμη μας έχει ξεκουραστεί την χωρίζουμε σε δέκα κομμάτια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο περίπου είκοσι εκατοστά,κώβουμε το κάθε φύλλο με το μαχέρι σε οχτώ τρίγωνα κομμάτια.Πέρνουμε το κάθε κομμάτι και βάζουμε απο μια κουταλιά γέμιση,διπλώνουμε τις δύο άκρες τις ζύμης και τυλίγουμε.Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί που έχουμε στρώση λαδόκκολλα,προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για μισή ώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου